vineri, 14 mai 2010

Actual.


Cand am inceput sa scriu pe blog, nu m-am gandit nici macar o clipa ca as putea sa ajung sa scriu pe teme sociale sau politice. Pentru ca de atata dezgust cat simteam oricum deja cand ma uitam in jur, preferam sa intorc capul si sa ma concentrez doar asupra mea. Uite ca lucrurile au luat-o insa atat de tare pe aratura, inca nu mai pot sa ignor se intampla.

Si mi-am adus aminte de versurile lui Bob Dylan:

“How many years can a mountain exist,
before it is washed to the sea?
How many years can some people exist,
before they're allowed to be free?
And how many times can a man turn his head,
and pretend that he just doesn't see?”


(“Cati ani poate un munte in lume trai pana marea sa-l spele intr-o zi?
Si cati ani si oamenii pot vietui pana liber permis le-a fi?
De cate ori omul vede un rau si tace intorcand capul sau?”)

Drept pentru care mi-am adus aminte de asemenea ca asta e blogul meu si scriu ce vreau pe el. Si vreau sa dau glas unor intrebari pe care sunt convinsa ca multa lume si le pune.

Aceasta nu este inca o postare agresiva la adresa politicienilor, desi mi se ridica parul in cap cand ii aud vorbind cu atata nonsalanta despre dezastrul social la care asistam. Nu este contra-reclama, nu este reclama. Acesta nu este inca un manifest politic, nu este inca un text despre cat de jos am putut cadea, nu este inca o strigare plina de revolta, nu este o acuza la adresa celor care au adus oameni care nu se pot apara in prag de nebunie si muritori de foame… Nu am sa ma plang, nu am sa compatimesc, desi mi-e mila, desi mi-e sila.

As vrea doar sa stiu, cand am uitat sa ne stim drepturile? Cand am uitat sa ii sprijinim si pe cei din jurul nostru care poate nu au nevoie decat de un imblod spre a se ridica pe propriile picioare? Cand am uitat cine suntem si din ce opinci ne tragem? Cand am uitat ca valoarea nu ti-o da o poseta de 6000 de euro? Cand am ajuns atat de inculti si de prosti, atat de manelizati si decazuti?

Cand am invatat sa mangaiem cu o mana, si sa furam cu cealalta? Cand am invatat sa zambim in fata, si sa injuram, odata intorsi cu spatele? Cand am invatat sa scuipam pe ce ne este drag pentru un pumn de bani? Cand am acceptat sa lingem picioare si sa pupam funduri?

Cand naiba a ajuns ca majoritatea oamenilor din tara asta sa nu gandeasca cu capul lor, sa nu aiba pareri, sa nu aiba propriile opinii, sa fie o turma de oi proaste, pe care acum le sperie furtuna si nici macar nu stiu cum sa behaie?

Iar celor care inca au coloana vertebrala probabil ca le este mult prea greata efectiv de tot, o greata care le taie cheful de a se opune. Sau poate ca nu vor sa fie perturbati din calea lor, inchid ochii si isi vad de vietile lor, convinsi ca nu merita sa isi bage nasul in asa ceva, ca sa nu isi piarda energia in zadar.

Sunt totusi si voci care se aud de prin multime. Va sfatuiesc sa urmariti de exemplu blogul lui Victor, care s-a implicat activ intr-un proiect demarat pe Facebook intitulat “Sa schimbam Romania, acum”. O compilatie de linkuri pe tema puteti gasi pe blogul lui Ioan Usca.

Eu as vrea doar sa va ganditi putin la solidaritatea adevarata. La adevar si la dreptate, si la alte valori in care eu inca eu cred, care nu imi par desuete si de domeniul trecutului sau exagerate. La educatie, la dezvoltare. La darnicie, bunatate si sprijin, dar si la determinare, hotarare si chiar la agresivitatea pe care trebuie sa o aratam cand suntem calcati in picioare, noi si ce ne este noua drag.

Si inca o recomandare: urmariti cu atentie videoclipul urmator, e foarte sugestiv, ascultati si eventual incercati sa si intelegeti mesajul:

Vezi mai multe video din Muzica

2 comentarii:

Monica spunea...

Te sustin intru` totul!Cand a aparut aceasta musamalizare a tot ce inseamna poporul roman?Cand ne-am pierdut printre interese,orbiti de imagini inselatoare,prostiti de campanii patetice? Se pare ca aceasta decadere a tarii este facuta sub semnul economiei,pentru ca tot noi/ei/voi am fost invaluiti de ignoranta.
Sa speram ca toate se vor opri.

raluca spunea...

impresionant videoclipul.. i am speechless

 
Din lumea celor care mai cuvanta... - Free Blogger Templates, Free Wordpress Themes - by Templates para novo blogger HD TV Watch Shows Online. Unblock through myspace proxy unblock, Songs by Christian Guitar Chords